• David Perpinyà Martínez

ELS MOSQUETERS DE L'EXPOSICIÓ

Actualizado: 24 nov 2018

Per a conseguir una exposició necessitem tres factors, un sensor on es plasmi la llum que entra, un diafragma que mesura la obertura del pas de la llum que arriba al sensor i un obturador , que marca el temps que romandrà obert el pas de la llum.

A diferència dels antics rodets de fotografia analògica, on només teniem una sensibilitat per rodet (ISO100, ISO200,... ) amb els sensors digitals podem canviar aquesta sensibilitat a cada foto. Però que suposa això? això vol dir que podem fer que el sensor sigui més vulnerable a la llum, però això si, a costa de perdre qualitat en la imatge.

Vegem com afecta cadscun d'aquests paràmetres:

-Obertura de diafragma: Com hem dit abans aquesta marcarà el tamany de l'entrada de llum al sensor. Imaginem-nos una aixeta d'aigua, que podem obrir més o menys. La obertura ve determinada per uns nombres precedits d' "f/". Quant més gran aquest número més tancat está el diafragma, és a dir, menys llum entra, i viceversa.

-Temps d'obturació: indica precisament el temps que estarà obert el pas de la llum al sensor. Ve determinat per segons (1", 2",... i/o fraccions de segon (/1/125, 1/250,...)

Amb aquest dos paràmetres en casos de llum suficient en tenim prou per a fer una bona exposició. Al igual que una aixeta hem de combinar el temps que la tenim oberta i el caudal d'aigua que en surt, podem fer diverses combinacions per a omplir una ampolla de litre :

1l. xmin. durant un minut, 2l. x min. durant mig minut, o mig litre per minut durant dos minuts.

Un cop assimilat aquest concepte, tornem a les nostres càmeres.

-Sensibilitat ISO:Quan la combinació dels elements anteriors no dóna prou llum per a una correcta exposició, recorrem a pujar la ISO per a que el sensor sigui més sensible a la llum.

La sensibiliitat és recomanable matenir-la al mínim sempre que sigui possible, per l'esmentada pèrdua de qualitat en la imatge. Però hi ha situacions ue no podem allargar la exposició i aquesta és la única manera de salvar la imatge. Exemples:

-Fotos en interiors, o llocs poc iluminats si no tenim tripode per allargar l'exposició.

-Retrats amb llum justa on allargar exposicó podria captar un lleuger moviment del model

Quan fotografiem estrelles, on tenim un temps limitat d'exposició ( més de 25-30 segons les estrelles marcaran estela)

Bé un cop sabem com afecten els elements mencionats anem a parlar de com es mesuren.

Les unitats que farem servir són els passos, cadascun en les seves repectives funcions.

Un pas dobla o divideix a la meitat la quantitat de llum respece a l'anterior o posterior.

Veiem-ho en cada cas:

OBERTURA DE DIAFRAGMA : f/1 - f/1.4 - f/2 - f/2.8 - f/4 - f/5.6 - f/8 - f/11 - f/16 - f/22 - f/32

-si ens movem d'esquerra a dreta, tindrem la meitat de llum d'un a l'altra. Si ens movem de dreta a esquerra, doblarem la lluminositat.

En el proper post entrarem en més detall a parlar del diafragma i com reprecuteix a la fotografia la seva modificació.

TEMPS D'OBTURACIÓ : 30" - 15" - 8" - 4" - 2"- 1" - 1/2" - 1/4" - 1/8" - 1/15" - 1/30" - 1/60" - 1/125" - 1/250" - 1/500" - 1/1000" - 1/2000" - 1/4000" - 1/8000"

igualment d'esquerra a dreta tenim la meitat de llum i de dreta a esquerra la doblem.

SENSIBILITAT ISO: 100 - 200 - 400 - 800 - 1600 -3200 - 6400 - 12800 - 25600

Al revés que els altres dos casos, d'esquerra a dreta doblem la sensibilitat (doblem la llum) i de dreta a esquerra la dividim per dos.

Aquests són els passos establerts. Hi ha càmeres que entre mig d'aquests valors en poden tenir un o dos més, en aquests casos parlarem de mitjos o de terços, però els passos seran els mateixos.

Si fem una foto en automàtic i ens fixem en els paràmetres que la càmera ha triat, veurem que si nosaltres en mode manual variem dos d'aquest paràmetres, un a l'alça i un altre a la baixa, ens sortirà una foto amb una exposició igual.

veieu exemple:


Com podeu veure l'exposició és igual en els tres casos. Aquesta relació es coneix com a "Llei de reciprocitat".


Us deixo uns dies per digerir aquesta informació i en els propers posts entrarem en més detall en cada un d'aquests elements.

bona setmana i bones fotos!!

12 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo